Vecka 31

Bebisarna:
Bebisarnas lungor och matsmältningssytem är nu nästan färdigutvecklade. Ökningen i längd kan komma att sakta av (bebisarna är ungefär 40 cm lång nu), men dom kommer att lägga på sig vikt ända fram till födseln.

Bebisarna fortsätter att blinka och kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisarna inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset. En del forskare tror att det stimulerar bebisarnas synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisarna ska ha perfekt syn när de föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän de är mellan sju och nio år gamla. Bebisarna har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisarna av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt.
(Kanske inte stämmer alls med tvillingar, vet ej).
Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt om utrymmet. Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer den första bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen.


Mamma:
Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag.
Det behövs både för barnen och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisarna fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt.
Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket.
Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt?
Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Partner:
Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den.
Du kanske kan lindra besvären genom att ge massage.

Tvillingar:
Nu är du antagligen lika stor som en mamma som väntar ett barn är i vecka 40.
Men jämför inte allt för mycket, alla är olika.
I den här veckan föder 10 procent av dem som väntar tvillingar och 30 procent av dem som väntar trillingar.

Dagen D..

Idag är det dagen D,då jag ska klippa mej..Jo visst är det så,kan säga att det skulle väl gjorts för länge länge sen,men i valet och kvalet,så har det inte blivit av.

Kort,långt,kort,långt!??Hur ska man veta,hur ska man göra!?Om man fick vara fem år och mamma eller pappa bestämde sånt,vad lätt det skulle vara!Enkelt!

I söndags var vi och bada,gissa om det var kul..Hilma är en riktig badbuse hon,hon tjoar,plaskar,åker kana på mage,med huvve före,upp å ner,helt tokig är hon.

Imåndags var det dagisdax och jag stack iväg för att storhandla,kolla lite på Dollar och Rusta,sen in på Maxi för handling och sen på Willlys för resten av inköpen..Surra lite med Emelie som jobbar där och sen bar det av hemåt för uppackning!!
Hämta hjärtegrynet på dagis..Skulle helst vilja ha henne hemma hela tiden,vi har så mysigt och roligt ihop,det känns så tomt när hon är borta!

Igår var Hilma ledig och snön föll utanför fönstert,inte alls kul kan jag meddela,vill verkligen ha vår nu,vill verkligen komma ut ur idét..
Bakade massor av tekakor igår,idag tänkte jag baka några kladdkakor och frysa in,sen en eller två cheesecakes..

Nyss lämnat skruttan på dagis och ska väl ner och hänga en tvätt tänkte jag!

Undrar hur många flarror Otrivin jag kommer att göra av med,är nog inne på tredje nu,står max tie dagar,men om jag behöver Otrivin för att kunna andas måste man väl kunna använda det längre..Nu gör jag det iaf..

Idag är det vecka 31 och tiden har verkligen rusat fram,jag tror vi inte riktigt hunnit med och att vi inte riktigt fattat att tiden går så fort.Imorgon ska jag till Gävle igen till spec.mvc och kolla hur det ser ut..
Har iaf köpt vagn nu och det är bara resten kvar,köpa lite pojkkläder kanske..Tror inte att nån skulle uppskatta att jag klädde pojken i rosa!!




 

Idag...vecka 31

dsc_0560 (MMS)

Idag...vecka 31

Badfisar från söndagen!

dsc_0556 (MMS)

Badfisar från söndagen!

Lördag..

Gårdagen rullade på och vips var det kväller..
Jonas hade ju eftermiddagsvecka och då är han ibland eller oftas ledig på fredagar,vilket jag glömt bort.Kom ju som en överraskning och det var ju skoj,att få ha han hemma..Långhelg är ju toppen!!

Hilmas farmor kom ner på förmiddagen med en lite trehjuling som Hilma inte på någe vis ville åka på,skrek och ville inte..Men sen så,ville hon bara åk på den.Så resten av dagen spenderade hilma på sin nya cykel!!Imorse hoppade hon på den och sen har det bara varit den nya hojen som hägrat,fram tills nu..Då Jonas tog fram 4hjulings nykeln och skulle åka till affären!!

Den först hatade hojen,som sen blev den stora kärleken..

På kvällen kom Joel och åt tacos med oss,trevligt trevligtt.Sen blev det finalen i Lets dance..Men vilken besvikelse,ville ju verkligen att Frank skulle vinna..

Nya åken kom igår,så nu gott folk får ni gärn askänka en krona eller två till vår nya vagn.Jag gillar den stakt och joans likaså,så lätt att fälla ihop,så lätt att köra,så smidig!Riktigt nöjda..







Köpte ju sittdelar till,men dom har vi inte packat upp än..Är ju ingen större panik med dom!!

Hilma fick en Chicco LiteWay,men än så länge åker hon i sin Cresentvagn som har verkligen varit toppen!

Tar lite mindre plats i bilen än Cresenten och det är ju ett måste nu..För bil tänker vi inte byta!!


Förra helgen var vi ju till Jonas farmor och hälsa på,innan var vi till ankdammen och hjälp vad änder!!
Hilma tycke det var lite otänkt när dom bet i byxor och i stövlarna!!

Hilmas stora kärlek..Joel!!Igår på frukosten lutade hon sej över mackan tittade in i mackan och ropade..JOEL!!men gissa om vi skrattade..
Här hade vi grillat korv i vårsolen!!




Hilma fick följa med Mommo och Sida(frida) till stallet en dag,när jag och Jonas var till Gävle på tillväxt ultra!!En glad Hilma kom hem,Hästtokig som sin moster!



Nu ska jag fixa 80tals mat..Pommes,Bea och lövbiff!!

I tisdags var vi i vecka 30!tiden rusar ve...

dsc_0541-1 (MMS)

I tisdags var vi i vecka 30!tiden rusar verkligen iväg!

Frukost i puffen!!

dsc_0524 (MMS)

Frukost i puffen!!

Hittade sån söt bild i telefon nu,morgonti...

dsc_0544 (MMS)

Hittade sån söt bild i telefon nu,morgontittar på tv!

Idag kom den,Tvillingåket!lovar bättre bil...

dsc_0550 (MMS)

Idag kom den,Tvillingåket!lovar bättre bilder imorgon!

mat!??

Igår mumsa jag och Hilma raggmunkar,fläsk och lingonsylt..


Undra vad dagens mat ska bestå av!??Någon har nått förslag..?

Ska nog klicka hem denna!www.ziperall.se!

ziperall_svart1 (MMS)

Ska nog klicka hem denna!www.ziperall.se!

ikea..

Lämnade pussan på dagis och for till Ikea med mannen,gjorde klart köket och tjejen som jobbar där kollade över det hela..bara att beställa..Men så nää,jag sa..Jonas jag orkar bara inte med nån rust av kök nu,fastän snickaren kommer och fixar det mesta,men det ska ju kollas och varas med och matta ska in,kakel ska inköpas och bestämmas,taket ska grejjas..Jag orkar inte med det just nu..Just nu känner jag att vi har och fixa med ändå,vagn,sängar,bilstol rum ska rustas och jag har foglossningar och Jonas jobbar mest hela tiden..Mitt i allt detta ska alltså ett kök till,fattas bara att jag får tidigare,då äre det inte skoj att komma hem precis..Jg såg verkligen besvikelsen i Jonas ögon,men han förstod och det kändes bra..Till hösteen lovade jag att det nya köket ska få gör entré,när vi kanske fått in lite rutiner och vant oss med att vara flera i familjen.

Nu innan han for till jobbet så sa han att han tycket det kändes skönt att slippa tänka på att köket ska vara klart innan barnen kommer,att han kände sej lugnare..Tack!!!

Nu ska jag hämta min skatt på dagis och hon vill väl som vanligt inte med hem!När man lämnar henne vill hon inte dit,när man hämtar henne,vill hon inte vara med hem..Undrar vad vi ska hitt på då!??

Dagvild..

snor snor snor,nu är jag riktigt less på detta snorande.Hela huvve känns som ett vaccum,som jag har en dammsugare över ansiktet,som sakta suger ur mina ögon,min hjärna,lock för öronen och näsan som bara rinner och är ständigt stopp i!!

Förmiddagen så stack Hilma och Mannen iväg till Hofors för att hälsa på lite hos en kompis,jag fick strika order om att vila..Och det gjorde jag..på mitt sätt..Vinterjackorna plockades bort och vårjackor plockades fram,golven dammsögs och torkades!!Sen kom lilla familjen hem och lunch skulle intas..Dagens hör och häpna,Hilma åt två portioner med spagetti och köttbullar..Sen va hon trötter den lilla,så hon somna och mannen stack till jobbet.

När Hilma vaknade ville vi ut,trots blåsten.så vi gick ut och körde lite 4hjuling,tro på fasiken så körde vi fast på gården men kom loss,som tur var..Jonas kommer att kalla mej amatör eller nått,han kommer iaf att fråga sätta varför jag åkte där jag åkte.Men va,man kan ju inte tänka på allt...vi for och handlade lite,kollade på runt på byn och köpte oss en glass som vi satt i solen och mumsa på..

Kvällsmaten blev spenat,korv och potatis,Hilma tycker verkligen om spenat..

Imorgon ska fisen till dagis,då blir det så tyst hemma och man vet inte vad man ska ta sej till med!!

Annis..jo jag mår så illa av den där järnbrusen,vet inte varför men en stund efter jag druckit den börjar ja må smått illa..den vill jag inte dricka längre.så jag får väl går över tilll dom gamla hederliga tabletterna!!

Soffa:jag kör på dom gamla hederliga tabletterna så det blir nån ordning på blodvärdet..

Idag kom sex askar av dessa i min brevlåda...

dsc_0538 (MMS)

Idag kom sex askar av dessa i min brevlåda!ska vara bra för tarmfloran och göra så man slipper springa på toa inte!man ska slippa känna sej uppblåst!en välfungerande mage,varje dag!en ask räcker en månad!säg till om du vill prova!

Se så fint det blommar i min rabatt!vårblo...

dsc_0536 (MMS)

Se så fint det blommar i min rabatt!vårblommor!

Sol sol älskade sol..

söndagen bjöd på sol,så vi var ute och grejja sen vart det grillad korv med bröd till lunch..Hilma somnade i vagnen,men vi beslutade efter att hon sovit mer än tre timmar i vagnen ute att väcka henne.Vi hade lova gammelfarmor att komma på fika..

Innan vi for till gammelfarmor var vi och matade änderna,herreminguuud vad änder och vilka giriga änder..Men dom fick sitt bröd och Hilma fick mata dom..

idag var det dagis dax och jag till Mvc,+ 1 kg och ett dåligt blodvärde resulterade dagen med.Men fy dessa järntabletter får mej att må så illa,kanske blutsaft skulle funka bättre..Får nog göra att besök på Hälsokost imorgon och höra.Men det ska väl inte vara några problem att få dricka det när man väntar barn!!

Joel har ju som sagt fått körkort och det är skoj,helt underbart ..För mamman är det inte alls så underbart,hela helgen var jag oroligt och låg vaken och väntade på att han skulle komma hem,en hel del mess skickades också.Man vet ju aldrig skogen är full av djur som gärna går på vägen,det är halt ute,andra kanske kör som galningar och min unge är på fel plats,eller det kan även vara han som visar sina "sladdkunskaper".Man vet aldrig vad som kan hända.Sen när man ligger där så drar fantasin i väg..men inbillar sej en massa tok.Men man vänjer sej nog,kanske!Skönt att det blivit vecka och skolan börjar så han håller sej inne!!

Skurade och städade i tvättstugan igår,blev en del knäskura då det är lte trångt på vissa ställen,men oj vad jag fått sota för det idag,foglossningarna gör sej påmind och mannen i huset jobbar eftermiddag,så vi har dock inte gjort några stora utsvävningar sen Hilma kom från dagis.Åkt brumbrum(4hjuling),haft Thea på lekbesök och matlagning..

Kollade på En unge i minuten och är det bara jag som får så ont i magen och kroppen,kan vara för att jag spänner mej och "hjälper" till att föda..Inte så bra program men i brist på bröd får man äta limpa!!

Nu väntar sängen,så skönt att få hoppa ner i den idag..Som jag längtat!!

Grattis!!



Grattis älskade unge till KÖRKORTET!!

Lördag..

Igår ville jag nog inte ens kliva upp ur sängen när jag såg vad som hände ute..Snö,hur mycket som helst!!Vad less man blev,riktigt less..Men eftersom jag skulle köra Joel till Gävle för uppskrivning,fanns det inge val..Dessutom väntade en sväng på stan,som man inte säger nej till..

Joel klarade sin skrivning och nu är det liksom så defenitivt,han är vuxen nu..En man med körkort!!Man blir lessen och det känns som om man mist nått..Men för mej kommer han alltid att vara den lilla goa ungen..

Hilmas ögon är bättre nu och det är så skönt,så förhoppningsvis blir det dagis p måndag,och för mej väntar Mvc.

Dagen idag har ju varit helt underbar,vilket väder vi har..Helt suveränt..Förmiddagen spenderades i Hoo på fika,sen for vi hem och Hilma sov ute i vagen,jonas tvättade bilen och sen satt i solen och bara mådde..
Familjen Berg/Granlund tittade över på fika och trevligt surr,barnen lekte och stojjade..

Mina tankar har även varit hos lilla Lovis som legat på Gävle sjukhus,med lunginflammation!!Lilla lilla vän,små barn ska inte behöva vara sjuka.Man lider så med dom.Men nu är hon hemma,och vi hoppas för allt i världen att hon kryar på sej..

Nu väntar sängen och en ny dag imorgon..Hoppas hoppas solen skiner som idag!!

Sydde gardin till lekrummet på förmiddagen...

dsc_0532 (MMS)

Sydde gardin till lekrummet på förmiddagen,nu blir det till Hoo på kaffe!

Men så där ja!så välkommen kära öronvärk!!...

Men så där ja!så välkommen kära öronvärk!!Trevligt Trevligt!!

Snor..

Hur mycket snor finns det att snyta ut,herrejesus vad förkyld jag är..Har snart snytit slut på en industripappersrulle..Nä då,skämt å sido men nog har det gått en hel del pappersnäsdukar allt..Men med en sjuk och förkyld dotter så förväntade jag mej inte heller att hålla mej frisk..Men nu kan det ju bara bli bättre,och med alvedon så känner man ju sej frisk som en nötkärna.Hilma har ju hosta och snörvlat i veckor och som grädde på moset,ögoninflammation..Lillfisen då..

Här hemma har det rullat på dagarna srpinger iväg och man hinner som vanligt knappt med..I onsdags var vi hem till Joels pappa på smörgåstårta och grattade en 18 åring..På torsdagen så skulle jag skjutsa Joel på uppskrivningen och först lämna Hilma på dagis..Glad i hågen att vara ute i god tid (vilket jag väldigt sällan är)då han ska knäppa kort före,så hoppas jag in i bilen och ska fara dagis,så startar inte bilen..Men va F*N i h****te,gissa om jag morra på ordentligt..Okej,tog Hilma gick till dagis och som tur är fick Joel en bil i present,så vi åkte  iden,men fick ju småstressa ändå..Joel kuggade sej på skkrivningen och jag kan informera om att några klädinköp till den mannen gjordes INTE den dagen,då det skulle varit lättare att brottas med en haj än att umgås med Joel..Men lunch fick vi i oss,sushi..på österns pärla..

Kvällen spenderades nere hos Jakob och Emelie som bjussa på så god mat..Räkcoctail och sen gorgonzolakyckling..mums vad götta det var..Sen kollade vi på Lets dance och Hilma visade upp sina danskunskaper.

Lördagen var det kalas för lillemannen..asg..Hade gjort rostbiff och potatisgratäng och sallad..Hoppas ingen gick hem hungrig..

Måndag och Joel hade uppkörning,messade mej efter sin körning och messet löd:kuggade mej igen!!
Jag skrev tillbaka på vad och nej nej nej..Nå skit skrev han och jag tänkte,vad är detta för oättvis värld,hur kunde detta hända..Men så ringde han och sa att han skoja och att han klarade körningen,som jag grät stora tårar....duktiga jädrans Joel,och luras en gravid mamma dessutom!!

Tisdagen skulle vi på ul,och allt så bra ut.Killen vägde 1200 och tjejen 1050,ska tillbaka om 4 veckor på ul,men innan det ska vi till spec.mvc och kolla igen..Efter ul var vi och handlade lite mat på City gross och kollade igen på vagen som vi nu helt hundra (kanske)har bestämt oss för..Är ju lite på tiden kanske och beställa vagn!!
När vi kom hemma hade Hilma hängt med Srida (som hilma säger) och Mommo till stallet,behöver jag säga att ungen var glad när hon kom hem..Hästar hon älskar hästar och traktorer!!

Idag ringde jag Hc storvik och fick en tid för Hilmas ögon,men tror ni inte att det är bättre idag..Pinsamt och komma dit..Men men det kunde ju jag inte veta,ringde vid 8 fick en tid 9..Behöver jag säga nått om att vi fick bråttom!!Herregud,jag skulle bli klar och Hilma,Hunden skulle ut och jo vi kom i tid..

Imorgon har Joel skrivning igen occh jag hoppas hoppas att han klarar det,kan han skjutsa runt på sin gamla mamma sen..Skjutsa mej överallt,dit jag ska..Kan tänka mej att man får tanka i en och annan kkrona i bilen hans..För hur skoj var det inte när man fick det efterlängtade kortet..Jag hämtade min syskon vid skolan så ofta jag kunde,bara för att få köra bil..Nu..hatar jag att köra bil!!

Nu har Hilma och Jonas gått till butiken för att köpa ägg och för idag blir det fläskpannkaka här hemma..


Busfian som älskar att vara ute..

pippilotta

åka lastbil med pappa är det bästa som finns..

förutom när man får åka traktor då..

Mina solsken,mina glädjestrålar,mitt allt...

så här fin blir man om man får vara i köket själv och grejja med kaffe..!!!!

fika i solen är ju aldrig fel...

Jag vill ha min kolbulle NUUUU...

väntan på kolbulle...

världens bästa 18 åring och världens bästa unge!!




Nu ska jag dammsuga innan dom kommer från butiken!!


Tvillingmage vecka 29!

dsc_0527 (MMS)

Tvillingmage vecka 29!

Tvillingbäbisar vecka 29!

dsc_0530 (MMS)

Tvillingbäbisar vecka 29!

Dammsugarfrissa!

dsc_0512-1 (MMS)

Dammsugarfrissa!

Hilmas nya rum är klart :-)

dsc_0521 (MMS)

Hilmas nya rum är klart :-)

Tvillingmage vecka 28!

dsc_0518 (MMS)

Tvillingmage vecka 28!

Mvc

idag lämnade jag Hilma på dagis och for till mvc för lite koll..lyssna på hjärtljud och barnmorskan sa till att jag måste dra ner på tempo lite,då livmodertappen som tydligen ska vara 5 cm var 3,5 cm..när den är helt utplånad sätter värkarna igång och det vill vi ju inte..Inte nu iaf..

Sen hämtade jag skruttan så kom Robin och Anna på besök,trevligt värre då det var minst 100 år sen vi sågs..

Nu väntar sängen och imorgon ropar Parkbadet på oss..

Den andra väggen är i rött!nu ska bara res...

dsc_0509 (MMS)

Den andra väggen är i rött!nu ska bara resten av rummet bli klart!lite hyllor och så!

I Hilmas lekrum har vi målat och grejjat.s...

dsc_0510 (MMS)

I Hilmas lekrum har vi målat och grejjat.så ena väggen ser ut så här nu!

Gjorde ju klar mina köksgardiner i veckan,...

dsc_0499 (MMS)

Gjorde ju klar mina köksgardiner i veckan,så nu är även dom fönsterna torkade!inte många kvar nu:-)

Bloggtorka!!

Har ju egentligen hur mycket tid som helst och blogga men orkar inte,orkar inte logga in,orkar inte ladda upp bilder,orkar inte starta upp datorn ens en gång och när jag väl ska göra det,så är det antingen slut på batterit eller så funkar inte internet..Ilandsproblem,eller hur!!!

Vissa dagar känner jag mej knappt gravid,men vissa dagar känner jag mej så tung,så lessen,så stor,så trött,jobbigt att andas,då dom spakar och härjar i magen,så slut..som idag,fastän jag la mej klockan tie igår så känns det som jag varit vaken flera dygn.Tack älskade Jonas som orkar!!Kan ju vara för att huvvet vill ha kaffeslurk..Bryggan våran gick ju sönder imorse,men ack och ve!!

Fast mycket här hänt här hemma,snickaren har varit hit och kollat köket,mätt lite fönster,kollat sej omkring,vi har spacklat och målat i hilmas lekrum,tapetserat klart där,så nu ska ett Ikea besök bli av så blir det nog klart där.Skulle helst vilja ha ryamatta i hela rummet,men den kostade över 400 kr kvadraten,lite väl dyrt för ett lekrum..Så vi får se hur det blir med det..

Vi har även varit in till specialist mödrarvården,men ja inte vet jag vad som sas riktigt..Han kolla på livmodertappen och mummla i skägget sen va jag klar..Vi ska dit sen i vecka 30,hoppas på att nått vettigare blir sagt då..Tillväxtultra nästa vecka,det ska bli kul..

Vilka dagar vi haft,igår var det toppenhärligt,så vi gjorde kolbullar som vi åt ute..hur mysigt som helst..sen var vi ute hela dagen..Idag var vi oxå ute på fm,tog en fika,med frystorkat kaffe,och gammelfarmors hembakade kubb..

Joel blir 18 år i veckan,hjälp,vart tar tiden vägen..Så nästa lördag tänke vi ha en bjudning här hemma,tänkte gör tjärknöl,men då skulle den rackaren vara fryst från början så det bllir nog nötstek eller rostbiff..Jaja veckan är ju lång och jag hinner ändra mej flera gånger..

Nu ska det lagas lite mat,stuvade makaroner står på önskelistan från min man,så köttbullar ska rullas..

Lovar att uppdateringen ska bli bättre..Nu när jag är hemmafru och det är piss!!!

Så härligt väder!= utefika

dsc_0498 (MMS)

Så härligt väder!= utefika

Idag är det kjol som gäller,om Hilma själv...

dsc_0488 (MMS)

Idag är det kjol som gäller,om Hilma själv får välja!och lite teletubbies såklart!

sassabrassan

Mamma till Joel Hilma och tvillingarna Esther och Algot.Gift med världens bästa man.

RSS 2.0